Siden Mai 2010 har det vært det obligatorisk med båtførerbevis for alle født etter 1980. Båtførerprøven tar for seg de grunnleggende kunnskapene enhver som skal føre båt trenger. Kravet til prøven gjelder alle som skal føre en båt, ikke bare de som eier båt selv.
Båtprøven
Det å skulle føre en båt kan virke enkelt nok, for det er jo ikke slik at man er omgitt av andre båter. Ofte kan det jo virke til at man har hele havet for seg selv, men det er en rekke ulike aspekter ved å føre en båt. Akkurat som det er på veiene, er det også på havet lover og regler man må forholde seg til. Glem heller ikke at det er ingen skilt på havet. Her må man klare seg selv, og kan man ikke navigere med kart og instrumenter kan man fort befinne seg i situasjoner man ikke ønsker. Ved å gjennomføre den obligatoriske båtførerprøven får man en innføring i navigasjon og bruk av ulike navigasjonsinstrumenter. Man lærer om de ulike lanterner og hva de betyr. Nødsignal og sjøens trafikkregler blir også gjennomgått. Videre får du en innføring i generell sjømannskap, sikker bruk av båt og håndtering av nødsituasjoner. Båtførerprøven er en frivillig, teoretisk prøve, og gir et godt teoretisk grunnlag for å føre fritidsbåt på inntil 15 meter i lengde. Selv om man ikke skal ut på havet, men har tenkt å holde seg på innsjøen ved hytta, gir kurset viktig informasjon. Det er viktig å være oppmerksom på at båtførerprøven gir ingen formell kompetanse med hensyn til hvilke båter man kan føre. For større båter og førerbevis må man ta båtførerbeviset etter at man har gjennomført båtførerprøven. Selv som fører av mindre fritidsbåter må man ha nødvendige ferdigheter i bruk av båt, som navigering og behandling av båten, og godt sjømannskap. En fin bonus er at de fleste forsikringsselskaper tilbyr lavere forsikringspremie for personer som har gjennomført kurset.
Båtførerbevis
Dersom du er født i 1980 eller senere og ønsker å føre en fritidsbåt med lengde på mellom 8 og 15 meter, eller over 7 meter med motor større enn 25 hestekrefter, må du under norsk lov først skaffe deg båtførerbevis. For å få utstedt et gyldig båtførerbevis, og dermed bli registrert i det Norske båtførerregisteret, må man bestå båtførerprøven. Selv om det ikke er et krav, anbefales det på det sterkeste at også eldre personer, født før 1980, går til anskaffelse av båtførerbevis før de fører båt større enn 8 meter i lengde. Kurset man må delta på for å kunne få båtførerbeviset avholdes hvert år over hele Norge. Ta kontakt med din nærmeste båtforhandler, eller gjør et kjapt søk på internett. Det anbefales at man er tidlig ute med å bestille plass. Etter kravet om bevis ble innført er det fleste kurs fulle lenge før startdato. Kurset er teoretisk og det er ingen krav om at man har ført en båt på denne størrelsen tidligere. Prisene for prøven er satt av sjøfartsdirektoratet og pr. 2016 koster teoretisk prøve og utstedelse av båtførerbeviset 704 kroner. Må man ta prøven flere ganger, gjøres det til en kostnad av 371 kroner. Etter bestått prøve får man utstedt sitt eget båtførerbevis og man blir samtidig registrert i det norske båtførerregisteret. Båtførerbevis utstedt i Norge gjelder også internasjonalt, men man bør alltid sjekke det enkeltes lands regler for lengde og motorstørrelse man kan føre. Ønsker man å kunne føre en fritidsbåt på over 15 meter i lengde (50 fot) og inntil 50 brt. i stor kystfart, må man oppgradere sitt båtførerbevis til et såkalt fritidsbåtskippersertifikat. Krav til fritidsbåtskippersertifikat er blant annet erfaring med lystbåt over 8 meter (26,6 fot) i minst 3 år, erklæring fra lege med de samme krav til syn og hørsel som for bilsertifikat, og krav til godt fargesyn.